Yunanistan ile Türkiye Arasında Yeni Dostluk Köprüsü Projesi Aşama Aştı
Özlem ERMİŞ BEYHAN
Lojistik firmalarının büyük sorun yaşamasına sebep olan Yunanistan-Türkiye arasındaki eski köprünün yanına modern bir köprü yapılması projesinde önemli bir eşiğin aşıldığı duyuruldu. İpsala ile Kipi (Bahçeköy) sınır kapıları arasında Meriç Nehri üzerine planlanan ikinci köprü, Dostluk Köprüsü adıyla anılacak ve iki ülke arasındaki geçişleri hızlandıracak.
İpsala Sınır Kapısı’ndan Kipi Sınır Kapısı’na 1,5 kilometre mesafede yapılacak olan köprülü ikinci kara yolu, hem yolcu hem de yük taşımacılığında hız kazandıracak. Yunanistan tarafındaki inşaat sürecinde görevli olan Egnatia firması, projenin tüm aşamalarının tamamlandığını ve son tasarım çalışmalarının Türkiye ile paylaşıldığını duyurdu. Projenin CEO’su Konstantinos Koutsoukos, çalışmaların 2006 yılında başladığını ancak ülkeler arasındaki sürtüşmeler nedeniyle uzayan süreç sonunda yeni köprünün nihai tasarımının tamamlandığını belirtti. Şirket, köprünün son halini gösteren bir 3D videoyu da paylaştı.
4 ŞERİTLİ YENİ KÖPRÜ
Yunanistan ile Türkiye arasındaki yeni köprü, her iki tarafında ikişer şerit olmak üzere dört şeritli olacak. Meriç Nehri üzerinde 400 metre boyunca uzanacak olan yeni Dostluk Köprüsü, kablolu bir yapıya sahip olacak. 31,15 metre genişliğinde planlanan yeni köprü için inşaatın 2024’te başlaması planlanmış ancak gecikmeler yaşanmıştı. Köprünün tamamlanma tarihi 2027 olarak revize edildi.
İHALE KISA SÜRE İÇİNDE YAPILACAK
Egnatia SA, Yunanistan tarafındaki ihale belgelerinin birkaç ay içinde tamamlanacağını açıkladı. Aynı zamanda Türkiye’de de projeyi üstlenecek yüklenicilerin seçim sürecinin devam ettiği belirtildi. Köprü, her iki ülkenin ulaştırma bakanlıklarının koordinasyonunda inşa edilecek.
1958 YILINA DAYANAN MEVCUT KÖPRÜ
İki ülkeyi birbirine bağlayan mevcut köprü, 1958 yılında inşa edilmişti. Ancak yoğun araç trafiği ve artan turizm ile eski köprü uzun süredir yetersiz durumda. Lojistik şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılamada zorluk çeken eski köprü, TIR’lar için de sorun teşkil ediyor.
patronlardunyasi.com